Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Грип птиці: шляхи передачі, клінічні ознаки та алгоритм дій при виявлені, превентивні заходи

Дата: 02.01.2024 08:57
Кількість переглядів: 127

29.12.2023 року до Сумського районного управління надійшло повідомлення про загибель птиці в підсобних домогосподарствах приватного сектору с. Штанівка, Сумського району Сумської області. Відповідно до «Плану дій при підозрі на захворювання (загибель) на грип птиці та/або хворобу Ньюкасла» затвердженого наказом Держпродспоживслужби від 15.12.2021 року № 830 групою швидкого реагування було проведено епізоотичне обстеження. В ході якого було встановлено випадки загибелі птиці в господарствах громадян по вул. Супруна, с. Штанівка. Всього загинуло 88 голів курей та 1 качка, з них 34 голови курей придбаних 23.12.2023 за оголошенням. Падіж придбаної птиці почався в день купівлі.

Для проведення патологічного розтину було направлено 8 трупів курей та біоматеріал відібраний від живої птиці для серологічних досліджень до Сумської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. За результатами патрозтину встановлено підозру на грип птиці.

30.12.2023 та 31.12.2023 року біологічний матеріал від 5 трупів птиці (кури), було направлено до Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області та до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи для підтвердження діагнозу. Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу № 003921п.м./23 від 30.12.2023 року виявлено РНК вірусу грипу птахів (тип А), та відповідно до звіту про результати дослідження патологічного/біологічного матеріалу/обєктів навколишнього середовища № 014048 м.п.м./23 від 31.12.2023 виявлено РНК вірус грипу типу А субтипу H5N1.

З метою вжиття оздоровчих заходів та недопущення поширення грипу птиці, відповідно до Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства  України 17.10.2011  № 547, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Сумській районній державній адміністрації вирішила оголосити територію с. Штанівка, Воронівського старостату Білопільської територіальної громади Сумського району Сумської області неблагополучним пунктом по грипу птиці та накласти карантин з 31 грудня 2023 року. 

Визначено епізоотичний осередок – територія с. Штанівка, Сумського району, Сумської області, буферну зона (захисту): територія навколо неблагополучного пункту (епізоотичного осередку) радіусом 3 км, в якій знаходяться:  с. Зарічне, с. Безсокирне,с. Дудченки, с. Москаленки, с. Куянівка  Сумського району.

Визначено зону спостереження (нагляду): територія навколо неблагополучного пункту (епізоотичного осередку) радіусом 10 км, до якої включено населені пункти м. Білопілля,  с. Перемога,  с. Горобівка, с. Вири, с. Білани, с. Котенки, с. Ганнівка-Вирівська, с. Новоандріївка, с. Воронівка, с. Москаленки, с. Куянівка, с. Нагірнівка, с. Янченки, с. Цимбалівка  Сумського району.

Затверджено План заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання грипу птиці.

До відома: 23.12.2023 року спалах пташиного грипу реєстрували в дикій фауні (лебідь) на території Чернівецької області.

Відповідно до вищевикладеного звертаємось до громадян, які утримують курей, гусей, качок, індиків, перепелів, голубів та інших птахів, щоб мінімізувати ризик занесення грипу птиці в особисті домогосподарства дотримуватись таких обов’язкових заходів:

  • птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

  • не допускати вільного вигулу на вигонах, водоймищах тощо;

  • не допускати контакту домашньої птиці з дикою птицею, територія проживання та харчування якої тією чи іншою мірою пов'язані з людиною (ворони, голуби, горобці, синиці, сойки, галки, граки та інші) та особливо з дикою перелітною птицею;

  • проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;

  • з метою проведення необхідних профілактичних заходів, інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці;

  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінювати одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках);

  • для специфічної профілактики використовують атенуйовані або інактивовані вакцини.

 

Нагадаємо, грип птиці – гостре високозаразне вірусне захворювання, яке характеризується пригніченням, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту. У результаті захворювання птахи гинуть.

Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками та природним резервуаром інфекції.

Збудник хвороби – РНК-геномний вірус, який у диких птахів не викликає масового захворювання та важких симптомів, проте, серед домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель. Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Вірусоносійство у птахів, які перехворіли, триває 2-3 місяці та більше. 
 Інкубаційний період триває 1-7 днів. У окремих випадках - від декількох годин до 7 діб і більше.

 Шляхи передачі та розповсюдження:

 

  • Мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця.

  • Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем.

  • Зараження домашньої птиці відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами або тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями.

  • Поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність прямої її передачі людям при безпосередньому контакті з інфікованими (або мертвими) дикими (або свійськими) птахами або через заражену землю та воду.

  • Мігруючі водоплавні птахи – основне джерело вірусу в природі, вони є резервуаром вірусу та менш чутливі до інфекції.

 

Клінічні ознаки:

 

  • Загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт.

  • У курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.

  • У водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.

  • У бройлерів клінічні ознаки високопатогенного грипу менше виражені, ніж у інших видів і характеризуються пригніченням, сонливістю, відсутністю апетиту та підвищеною летальністю. Також спостерігаються набряки голови та шиї, ознаки ураження нервової системи, зокрема викривлення шиї та атаксія.

  • Клінічні ознаки грипу індиків залежать від патогенності збудника, віку птиці та інфікування збудниками інших хвороб. При зараженні високопатогенними штамами грипу відмічається раптова загибель птиці, знижується або припиняється яйцекладка, з'являються бронхіальні хрипи і крепітація в легенях, глухий, болючий кашель, синусити, набряки голови, депресія, діарея. Смертність досягає 80-90%.

 

Алгоритм дій власників птиці при виявлені ознак захворювання: при ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі, необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби у вашому районі або лікаря ветеринарної медицини, який обслуговує ваш населений пункт.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора