Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Протокол №4

Дата: 15.12.2023 11:53
Кількість переглядів: 328

Фото без опису

Миропільська сільська рада

Сумського району, Сумської області

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ

 

ПРОТОКОЛ № 4

Засідання Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та протидії торгівлі людьми, гендерної рівності  Миропільської сільської ради

Від 08 грудня 2023 року

Присутні:

1.Рагуліна Вікторія     -  Голова координаційної ради - начальник  відділу                               

    Миколаївна                 «Служба у справах дітей» 

2.Безручко Ірина          -  Заступник голови координаційної ради –

   Олександрівна              директор  КУ «ЦНСП»

3.Шаркова Олена        -   Секретар координаційної ради - Секретар

   Олексіївна                      Миропільської сільської ради

Члени ради:

4. Петрова Тетяна        - Староста Запсільського  старостинського                                                     

   Леонідівна                       округу

5. Кочура Ольга           - Староста Малорибицького   старостинського                                                     

    Миколаївна                 округу

6. Гуков Олександр      - Староста Сіннівського   старостинського                                                     

    Михайлович                 округу

7.Лисенко Ольга           - Адміністратор відділу «ЦНАП»

   Василівна

8.Терещенко Юрій       - В.о.начальника « ВОМСКТ»

    Миколайович 

9.Шульга Оксана         - Директор Миропільського ліцею

   Олексіївна

Порядок денний:

  1. Підбиття підсумків проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».  
  2. Про соціальний захист осіб постраждалих від домашнього насильства.
  3.  Організація надання соціальних послуг жителям в Миропільській громаді.   

 

Слухали 1:

Терещенка Ю.М.- В.о.начальника відділу освіти, молоді та спорту ,культури та туризму Миропільської сільської ради, який розповів про заходи, що відбулися в рамках проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». У закладах освіти Миропільської громади було проведено такі заходи: тренінг "Ми проти насильства" (6, 7 класи); перегляд інформативного кінофільму про ВІЛ/СНІД (9 клас); фотовиставка від учнів початкових класів «Посмішка робить світ добрішим»; година спілкування на тему «Я не для продажу» до Дня протидії торгівлі людьми (5 клас); було проведено урок-бесіду (7 клас) на тему «Моє щасливе майбутнє». Крім цього проведено бесіду із учнями на тему «Скажи – НІ булінгу!»; шкільний психолог Скрипка В.М.. провела бесіду "Мій улюблений світ без насильства" з учнями початкових класів. Вчителем основ здоров'я Дяченко В.С. було проведено інформативний захід «СНІД - чума XXl століття», під час якого діти більше дізнатись про СНІД, способи передачі цієї страшної хвороби. Вчитель закликав до здорового способу життя, наголосив на толерантному ставленні до ВІЛ – інфікованих. Діти отримали практичні поради: як розпізнати насильство, не допускати насильства, вміти захиститись від насильства та на своїх малюнках діти зобразили світ в якому вони хотіли б жити - це світ без насильства, сповнений тепла та позитиву. На завершення свого виступу Юрій Миколайович зауважив, що сучасні батьки на будь-які зауваження вчителя до поведінки учнів скаржаться, що це є прояв булінгу та є неприпустимими у спілкуванні, хоча діти своєю поведінкою доводять поступову деградацію моральних поглядів своїх батьків, які при дітях застосовують ненормативну лексику та засоби фізичного впливу на своїх дітей та одне до одного. І з огляду на вище сказане запропонував запрошувати до участі в загальних батьківських зборах Службу у справах дітей, ювенального поліцейського та поліцейського громади, щоб компетентні фахівці розповідали батькам, як запобігати схильностям дітей до алкоголізму, наркоманії та суіцидальним нахилам.                                                                                                              Також Юрій Миколайович повідомив, що до Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» також долучились заклади культури Миропільської громади, зокрема в КУ «Публічна бібліотека» відбулося:

-вікторина «СНІД: Як захистити себе?»;

- година спілкування «Кожен має право» (зустріч з інспектором ювенальної поліції  Краснопільського сектору ювінальної превенції Томурком В.О., начальником Служби у справах дітей Миропільської сільської ради Рагуліною В.М. та провідним спеціалістом ВОМСКТ Миропільської сільської ради;

 У бібліотеках Миропільської ТГ відбулися наступні заходи:

- година застереження «СНІД – не для мене» (с.Мала Рибиця));

- година цікавих повідомлень «СНІД – безповоротно змінює життя» (с.Сінне);

- пізнавальна година «Корупція – жахлива реальність сьогодення» (с.Велика Рибиця);

- інформаційна година « Уроки права, уроки життя » (с.Великий Прикіл);

 Виступили 1:

Рагуліна В.М.начальник відділу «Служба у справах дітей» розповіла, що 2 грудня, в Міжнародний день боротьби за скасування рабства, в рамках проведення акції «16 днів проти насильства» вона разом з інспектором сектору ювенальної превенції Валентином Томурко провели захід, щодо попередження насильства, для учнів 10 класу Миропільського ліцею. Також  доповіла про результати співпраці з поліцейським офіцером громади в рамках проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» та КУ «Центром надання соціальних послуг» та спільно провели:

- Бесіда «Подолати домашнє насильство – можливо» для сімей СЖО с.Мала Рибиця та с. Миропілля;

- Бесіда «16 днів поти насильства» для сімей  опікунів/піклувальників;

- Проведення рейдів щодо профілактичних  заходів по запобіганню безпритульності і бездоглядності неповнолітніх по території  Миропільської громади.

Виступили 2:

Безручко І.О.- директор КУ « ЦНСП»- розповіла, що працівники КУ «Центр надання соціальних послуг Миропільської сільської ради»  також долучились до Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» та провели низку заходів, а саме:

 -«Насилля в сім’ї – завіса мовчання» бесіда з працівниками старостатів та жителями сіл Запсілля та Миропілля;

- «Захисти себе та іншого від насильства» бесіда з працівниками КУ «Центр надання соціальних послуг» Миропільської сільської ради;

-Бесіда «Стоп-насильству!» для людей похилого віку та підопічних КУ «Центр надання соціальних послуг»;

- Проведення анкетування серед жінок «Що я знаю про насильство»;

- Проведення рейдових заходів щодо вивчення стану проживання та виховання дітей в сім’ях, які знаходяться у групі ризику або зазнали насильства;

- Розповсюдження друкованої продукції в місцях скупчення людей з метою попередження домашнього насильства.

Вирішили: надалі проводити такі заходи в закладах освіти, культури , служби у справах дітей та центрі надання соціальних послуг  в присутності поліцейського офіцера громади та ювенального інспектора.

Слухали 2:

Безручко І.О.-директор КУ «Центр надання соціальних послуг», яка ознайомила присутніх про те, що домашнє насильство під час війни –це поширене явище, яке стає більш небезпечним ніж у мирний час. Попри повномасштабну війну, проблема домашнього насильства не стає менш важливою. У КУ «Центр надання соціальних послуг Миропільської сільської ради» питання запобігання протидії домашньому насильству теж перебуває на постійному контролі.

      КУ «Центр надання соціальних послуг Миропільської сільської ради» відноситься до загальних закладів підтримки постраждалих від домашнього насильства. До повноважень установи належить:

      -прийом та розгляд заяв від постраждалих осіб щодо отримання допомоги, зокрема соціальних послуг для тих, хто перебуває в складних життєвих обставинах;

      - інформування поліції та служби у справах дітей (якщо насильства здійснюється щодо дитини);

      - оцінка потреб постраждалих осіб;

      - надання постраждалим вичерпної інформації про їхні права і можливості отримання ними допомоги;

      - надання соціальних послуг.

     Працівники установи здійснюють відвідування сім’ї або особи з метою ознайомлення із станом справ, у першу чергу стану утримання, розвитку, виховання дітей. Під час відвідування фахівець із соціальної роботи оцінює потреби у наданні соціальних послуг, визначає методи соціальної роботи.

     З особами, які опинились в складних життєвих обставинах внаслідок домашнього насильства, проводиться інформаційно-профілактична  робота щодо попередження насильства, отримання знань як його розпізнати, де отримати допомогу, яка настає відповідальність за вчинення протиправних дій.      

    За звітний період до установи надійшло 20 повідомлень від управління соціального захисту населення Сумської РДА про постраждалих від домашнього насильства, серед яких 13 жінок та 7 чоловіків. Усім їм було надано соціальні послуги та проведено оцінку потреб за місцем проживання. 

    Аналізуючи причини домашнього насильства спостерігається, що більшість випадків було скоєно правопорушниками, які перебували у стані алкогольного сп’яніння.

 

Вирішили: взяти інформацію до уваги.

 

Слухали 3:

Безручко І.О.-директор КУ «Центр надання соціальних послуг»,  яка розповіла, що підставою для розгляду питання про надання соціальних послуг є звернення, повідомлення суб’єктів, осіб в інтересах сім’ї/особи, рекомендації комісії з питань захисту прав дитини, подані за результатами розгляду матеріалів про стан сім’ї/особи, яка перебуває у складних життєвих обставинах. Під час оцінювання потреб сім’ї/ особи  у соціальних послугах з’ясовуються обставини, що можуть призвести або призвели до порушень у життєдіяльності сім’ї/особи, визначаються чинники, що спричинили потрапляння у складні життєві обставини, рівень складності наявних проблем, їх вплив на життєдіяльність сім’ї/ особи, індивідуальні потреби в отриманні соціальних послуг, а також спроможність сім’ї/ особи самостійно подолати або мінімізувати негативний вплив таких обставин. За результатами оцінювання потреб сім’ї / особи у соціальних послугах формується відповідний пакет документів , складається акт оцінки потреб сім’ї / особи  із зверненням особи та пропозиціями щодо переліку соціальних послуг, яких потребує сім’я/ особа, та подається до Уравління  соціального захисту населення Сумської  районної державної адміністрації для подальшого прийняття рішення про надання соціальних послуг, виконавчому комітету  Миропільської сільської ради. Відповідно до отриманих документів (даних) та з урахуванням результатів оцінювання потреб сім’ї / особи у соціальних послугах . Виконавчий комітет  приймає рішення про надання чи відмову в наданні соціальних послуг. Про прийняте рішення особа інформується «Центром надання соціальних послуг Миропільської сільської ради». Увидку відмови  в наданні соціальних послуг обов’язково зазначаються підстави відмови. Надання соціальних послуг одноразово, екстрено (кризово) здійснюється без укладення договору.

 Вирішили: взяти інформацію до уваги.

 

Голова Координаційної ради                         Вікторія РАГУЛІНА

 Секретар Координаційної ради                     Олена ШАРКОВА

 

 

https://brovary-rada.gov.ua/storage/app/media/uploaded-files/16%20%D0%B4%D0%BD%D1%96%D0%B2.jpg


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора