Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Протокол №3

Дата: 15.12.2023 10:19
Кількість переглядів: 257

Фото без опису

Миропільська сільська рада

Сумського району, Сумської області

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ

 

ПРОТОКОЛ № 3

Засідання Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та протидії торгівлі людьми, гендерної рівності  Миропільської сільської ради

Від 15  вересня 2023 року

Присутні:

1.Рагуліна Вікторія     -  Голова координаційної ради - начальник  відділу                               

    Миколаївна                 «Служба у справах дітей» 

2.Безручко Ірина          -  Заступник голови координаційної ради –

   Олександрівна              директор  КУ «ЦНСП»

3.Шаркова Олена        -   Секретар координаційної ради - Секретар

   Олексіївна                      Миропільської сільської ради

Члени ради:

4. Петрова Тетяна        - Староста Запсільського  старостинського                                                     

   Леонідівна                       округу

5. Кочура Ольга           - Староста Малорибицького   старостинського                                                     

    Миколаївна                 округу

6. Гуков Олександр      - Староста Сіннівського   старостинського                                                     

    Михайлович                 округу

7.Лисенко Ольга           - Адміністратор відділу «ЦНАП»

   Василівна

8.Терещенко Юрій       - В.о.начальника « ВОМСКТ»

    Миколайович 

9.Шульга Оксана         - Директор Миропільського ліцею

   Олексіївна

Порядок денний:

  1.  Виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».
  2.  Виконання Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

 

 

Слухали 1:

Рагуліну В.М. Про  виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»,яка повідомила що,відбулася  спільна  нарада керівників правоохоронних та інших державних органів Сумської області від 24 травня 2023 року, на якій обговорено стан попередження правопорушень за участю підлітків, протидії злочинам, пов’язаних із насильством щодо них, забезпечення захисту прав і гарантій неповнолітніх, у тому числі внутрішньо переміщених дітей, а також дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є учасниками кримінальних проваджень. За підсумками засідання рекомендовано територіальним громадам затвердити Комплексні програми щодо реалізації сімейної політики, визначити осіб з числа психологів, що проводитимуть корекційні програми для кривдників та жертв домашнього насильства, вжити заходи для налагодження співпраці працівників поліції з відповідальними особами по протидії домашньому насильству територіальних громад, службами у справах дітей громад та мобільними бригадами для негайного реагування на випадки вчинення домашнього насильства шляхом використанням електронної пошти, електронних сервісів, онлайн месседжерів. Провести в закладах освіти із залученням психологів, соціальних педагогів спільні зустрічі, лекції на правову тематику з питань підвищення рівня обізнаності та попередження правопорушень в учнівському середовищі серед неповнолітніх. Також задля попередження травматизму та дорожньо-транспортних пригод за участі неповнолітніх провести додаткові профілактичні заходи та роз’яснювальну роботу серед дітей щодо дотримання правил безпеки руху. Рагуліна В.М. наголосила на важливості взаємодії між членами ради, дільничним офіцером поліції, ювенальним інспектором  та сільською радою із налагодження співпраці суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству на території Миропільської територіальної громади, відповідно до «Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 р. № 658.

Виступили 1:

          Безручко І.О.,яка доповіла про результати співпраці зі поліцейськими офіцерами громади, старостами та Службою у справах дітей. Наголосила, що потрібно залучати до співпраці психологів, адже їх допомога потрібна і кривдникам і жертвам.

Слухали 2:

Рагуліну В.М., яка  повідомила, що Законом України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» регламентовано основні напрями державної політики щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків:

– утвердження гендерної рівності;

– недопущення дискримінації за ознакою статі;

– застосування позитивних дій;

 – запобігання та протидія насильству за ознакою статі, зокрема всім проявам насильства стосовно жінок;

 – забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у прийнятті суспільно важливих рішень;

– гарантування рівних можливостей жінкам і чоловікам щодо поєднання професійних та сімейних обов’язків;

– підтримка сім’ї, формування відповідального материнства і батьківства;

– виховання і пропаганда серед населення України культури гендерної рівності, поширення просвітницької діяльності в цій сфері;

 – захист суспільства від інформації, спрямованої на дискримінацію за ознакою статі.

 На підставі ст. 13 цього Закону, в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування визначається уповноважена особа (координатор) з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству, домашньому насильству, насильству  за ознакою статі, протидії торгівлі людьми на місцевому рівні у Миропільській ТГ відповідальною особою  розпорядженням  №10 від 25 травня 2023 року є директор КУ «Центр надання соціальних послуг» - Безручко І.О.                                       Особа, стосовно якої застосовано дискримінацію за ознакою статі може звернутись до найближчого відділу поліції за місцем свого проживання або викликати працівників поліції за телефоном «102». Також працює безкоштовна телефонна «гаряча лінія» Національної поліції України   0-800-50-0202 (щоденно, з 08:00 до 20:00).

 

 

Виступили 2:

Шаркова О.О., яка наголосила, що в полі зору координаційної ради має залишатися також питання запобігання насильству за ознакою статі, забезпечення участі жінок у запобіганні виникненню, поширенню та відновленню насильницьких конфліктів, а також усуненні причин їх виникнення, відповідно до затвердженого Урядом Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».   В Україні також діє Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації громадської організації «Ла Страда» – 0 800 500 335 або короткий номер з мобільного 116 123, а також Урядова гаряча лінія з питань допомоги постраждалим від насильства 1547.

Вирішили:

  1. Інформацію Рагуліної В.М. взяти до відома. Активно  реагувати   органам міжвідомчої взаємодії щодо виконання заходів протидії  та запобіганню скоєння домашнього насильства .
  2. Залучати до співпраці психолога для якнайкращого вирішення питань з протидії  видів насильства.

 

 

 

Голова Координаційної ради                         Вікторія РАГУЛІНА

 Секретар Координаційної ради                     Олена ШАРКОВА

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора