Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пробація в дії : маленька історія великого успіху

Дата: 31.01.2023 09:58
Кількість переглядів: 161

Фото без опису

Руслан був людиною, у якої не було наступного дня без вживання алкогольних напоїв, чи отримання його злочинним шляхом. Він застряг та поступово потопав в  безкінечній безодні яскравості впливу шкідливих звичок.

Проживав він разом з матір’ю Ларисою яка також часто з ним разом вживала алкоголь, сидячі в приміщенні занедбаного будинку. Під час кожних посиденьок мати цькувала його, що йому потрібно десь працювати, щоб отримувати кошти на алкоголь та майже завжди намагалася зробити все, щоб не розірвати  цей ланцюг залежності, бо їй це було на руку. Навіть якщо  Руслан хотів здійснити це злочинним шляхом,  мати його заохочувала кажучи « Все, що ти робиш, це є правильно. А ті хто каже інакше, не слухай та будь на позитиві!».

Руслан дуже часто перебував в приміщенні поліції за вживання спиртного на вулицях, придбання самогону, його розпивання з малолітніми, але на шлях виправлення не ставав так як вважав цей спосіб життя за норму.

У пориві дії алкоголю, Руслан став батьком в дуже ранньому віці. Молода мама, мешкала разом зі своєю матір’ю також в не дуже гарних умовах, далеко від Руслана. До своєї донечки та молодої дівчини він приїздив не часто, не радував подарунками, солодощами, бо мало заробляв та витрачав гроші на власні потреби.

В один день Руслан зрозумів, що мусить їхати на заробітки, бо грошей не вистачало  на утримання  матері та маленької донечки, але не зміг тому що вчинив злочин в алкогольному стані та був поставлений на облік до сектору пробації. Вживання алкоголю значно зменшилось, так як він вже перебував на іспитовому строці, який  він відбув без порушень, прослуховував  мотивуючі бесіди з метою зменшення вживання алкоголю, намагався виконувати  всі заходи передбачені індивідуальним планом. Перебуваючи на обліку в секторі пробації Руслан дуже добре себе зарекомендував як весела людина, добра, чуйна, часто жартував з інспектором, але це були не саркастичні насмішки чи безглузді жарти, це були іронічні жарти.

Після зняття з обліку Руслан мусив поїхати на заробітки до м. Полтава. Через деякий час перебуваючи на заробітках Руслан, забув, що має дитину. Маючи гроші,  знов почав зловживати спиртними напоями та знайшов собі нову дівчину в якій він побачив, що це саме вона стане його законною дружиною. Руслан привіз нову пасію до будинку матері і через деякий час вона повідомила, що вагітна від нього. Згодом нова співмешканка народила гарного хлопчика якого назвали Богдан. Руслан та співмешканка почали проживати окремо від матері засудженого, але Лариса приходила доглядати маленького хлопчика не підбурюючи Руслана до вживання алкоголю.

За рахунок отриманих коштів від держави, Руслан почав ще сильніше зловживати алкогольними напоями незважаючи на Богданчика, якому потрібно було не лише увага батька, а і дитячі розвиваючі  іграшками та одяг.

В один день Руслан знову вчиняє злочин, а саме крадіжку, та стає на облік до сектору пробації на відпрацювання громадських робіт. Під час відпрацювання Руслан поводив себе не задовільно, а саме : не виходив на громадські роботи без поважних причин, причиною того ставав алкоголь наслідком якого став запій. Працівниками пробації були здійснені заходи в порядку чинного законодавства,  які в подальшому посприяли поверненню до відпрацювання Руслана громадських робіт. Під час відбування покарання з засудженим часто проводилися бесіди в письмовому та усному порядку в ході яких було роз’яснено наслідки вживання алкоголю, його небезпечність, що це безглузде витрачання грошей та введення себе в оману цим станом , який Руслан вважав за гарний настрій та підвищення авторитету серед кола осіб з якими вживав та розповідав про злочини.

В скорому часі Руслан відбув громадські роботи, та після закінчення робочого дня прийшов для підписання останнього аркушу індивідуального плану про виконані заходи з ним. Сидячі навпроти інспектора Руслан сказав, що дуже дякує за проведений час, за підтримку та допомогу  в його ситуації. Адже він все життя був щасливий тільки фальшиво, та відчував себе обманутим почуттям які викликав алкоголь. Також перебував в  пригніченому стані  та взагалі інколи не розумів, що відбувається навколо  та хто він є. Не турбувався про власне здоров’я, не міг зробити співмешканку безмежно щасливою перебуваючи в цьому стані залежності. Виходячи з кабінету Руслан обернувся і повідомив з усмішкою  «Дуже велике Вам дякую за все! Більше ви мене на кримінальному шляху не зустрінете!» та пішов. Ми з керівником дуже зраділи, що наша праця не пройшла даремно та допомогли стати на шлях виправлення Руслану за допомогою методів та прийомів нагляду пробації.

По даний час Руслан на облік до Сумського районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області не повертався та налагодив міцні соціальні зв’язки з рідними.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора