Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відбулися невеликі організаційні зміни в підготовці до реалізації пілотного проєкту щодо роботи чергових частин регіональних центрів з надання БВПД

Дата: 31.10.2022 14:39
Кількість переглядів: 152

Фото без опису

З 1 листопада 2022 року пілотний проєкт щодо централізованого прийняття повідомлень про затримання, опрацювання постанов/ухвал про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії та призначення адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу затриманим, підозрюваним, обвинуваченим, буде поширений на всю Україну. Відбудуться зміни в організації роботи регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській та Чернівецькій областях.

 

     «Ми додатково проаналізували в розрізі регіонів усі доручення, що видаються адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги на підставі постанов та ухвал про залучення захисника відповідно до Кримінального процесуального кодексу України слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії. З огляду на організаційну спроможність регіональних центрів у Тернопільській та Чернівецькій областях, розподілили навантаження на працівників відділів організації надання безоплатної вторинної правової допомоги», – повідомила начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

 

   З 1 листопада 2022 року регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській та Чернівецькій областях прийматимуть та оброблятимуть усі повідомлення про затримання, які надходитимуть від суб’єктів подання інформації з усієї території України, а також опрацьовуватимуть постанови та ухвали про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії та видання на їх підставі адвокатам доручень для надання БВПД.

 

   Щодо опрацювання постанов та ухвал, які надходять від суб’єктів їх винесення у Волинській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Херсонській та Чернігівській областях, то з 1 листопада 2022 року їх опрацьовуватиме Регіональний центр у Тернопільській області. Регіональний центр у Чернівецькій області – постанови та ухвали, які надходять від суб’єктів їх винесення в Івано-Франківській, Рівненській та Черкаській областях.

 

  З 1 грудня 2022 року постанови та ухвали, які надходять від суб’єктів їх винесення у Дніпропетровській, Донецькій та Запорізькій областях та місті Києві, опрацьовуватиме Регіональний центр у Тернопільській області. Постанови та ухвали від суб’єктів їх винесення в Одеській області – Регіональний центр у Чернівецькій області.

 

     Крім того, працівники відділів організації надання безоплатної вторинної правової допомоги регіональних центрів у Тернопільській та Чернівецькій областях фіксуватимуть відмови адвокатів від отримання доручень для надання БВПД, прийматимуть повідомлення адвокатів про недопуск до затриманого, відсутність затриманого в місці для конфіденційного побачення з адвокатом тощо.

     Наразі триває робота з посилення кадрової спроможності відділів організації надання БВПД регіональних центрів у Тернопільській та Чернівецькій областях, проводиться їх навчання щодо реалізації пілотного проєкту. Також здійснюються заходи з покращення матеріально-технічного забезпечення цих центрів.

 

     «Сучасна реальність вимагає швидких реакцій на суспільні виклики, які стоять перед системою БПД. Зараз в Тернопільській області достатній пул професіоналів для того, щоб оперативно опрацьовувати постанови та ухвали про залучення захисників для здійснення захисту підозрюваних, обвинувачених з більшої кількості областей», – зазначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій.

 

      Також в усіх регіонах України тривають зустрічі з адвокатами для їх інформування про практичні аспекти подальшої реалізації пілотного проєкту. Аналогічні зустрічі проходять з представниками відповідних правоохоронних та судових органів.

     За матеріалами Координаційного центру системи БПД – Краснопільське бюро правової допомоги.

 #БПД #ПравоваДопомога #LegalAid


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора