Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо прийняття спадщини в умовах воєнного часу

Дата: 14.10.2022 17:50
Кількість переглядів: 319

З початку введення в Україні воєнного часу  уряд дозволив не включати до строків прийняття спадщини або відмови від неї період воєнного стану, що означало для спадкоємців можливість звернутися до нотаріуса для документального оформлення уже після завершення воєнного стану. Така інформація нами надавалась раніше.

       Але, Постановою Кабміну від 24.06.2022 № 719 визначено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але НЕ більше ніж на 4 місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

      Про що йдеться ?

      Фактично якщо строк прийняття спадщини почався до запровадження воєнного стану, встигнути подати заяву до нотаріуса необхідно буде уже у 2022 року, незалежно від того, чи завершиться воєнний стан , чи буде продовжений.

       Так, за загальним правилом для прийняття спадщини чи відмови від неї у спадкоємців є строк у 6 місяців, який починається з дня смерті або оголошення спадкодавця померлим. Враховуючи зміни, внесені постановою Кабміну від 24.06.2022 № 719, спадкоємці зможуть заявити про свої права на спадщину і після спливу відповідних 6 місяців, якщо цей строк припадає на період воєнного стану. Однак максимально для звернення до нотаріуса можуть бути додані 4 місяці воєнного стану.

      Якщо спадкодавець помер на тимчасово окупованій території 22 вересня 2021 року. За старими правилами її спадкоємці мали б заявити про свої права протягом 6 місяців із дня смерті, тобто до 23 березня 2022 року. Однак враховуючи запроваджений 24 лютого воєнний стан та норми постанови Кабміну від 24.06.2022 № 719, подати заяву до нотаріуса такі особи матимуть право до 23 липня 2022 року.

      Якщо спадкодавець помер під час обстрілу 24 лютого 2022 року, коли було запроваджено воєнний стан. Враховуючи законодавчі зміни, звернутися до нотаріуса для прийняття спадщини спадкоємці зможуть протягом 10 замість 6 місяців з дня смерті спадкоємця, тобто до 25 грудня 2022 року.

       Звертаємо увагу, що в умовах воєнного стану заяву про прийняття спадщини можна подати будь-якому працюючому нотаріусу, який внесений до Переліку та має доступ до реєстрів незалежно від:

  • останнього місця проживання спадкодавця
  • місцезнаходження його нерухомого та рухомого майна
  • реєстрації («прописки») спадкоємців.

Як діяти, якщо спадкоємець не встиг подати таку заяву?

       В такому випадку спадкоємець повинен звернутись до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини та отримати постанову нотаріусу про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

       Після цього слід звернутися з позовною заявою до суду з питанням щодо поновлення строку для прийняття спадщини та причиною пропуску строку слід вказувати дію воєнного стану, можливе переміщення за кордон, чи перебування на тимчасово окупованій території, лікування, інше. Зазначені вище причини можуть бути враховані судом як поважними. В такому разі  суд виносить рішення про надання додаткового строку для прийняття спадщини. 

       Необхідно зазначити, що в наданий судом додатковий строк для прийняття спадщини обов’язково слід подати таку заяву, оскільки в подальшому є вірогідність у відмові в наданні ще раз додаткового строку , навіть якщо він пропущений з поважних причин. Про це зазначається  в абз. 5 п. 24 Постанови  Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7.

       В  умовах воєнного стану відбуваються постійні зміни у законодавстві, тому актуальність даної інформації слід уточнювати.

       Отримати консультації та роз’яснення з правових питань можна зателефонувавши за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні), або звернувшись:

- до сектору «Краснопільське  бюро правової допомоги» з 8.00 год. до 17.00 год. з понеділка по п’ятницю, або за телефоном: (05459) 7-11-24.

Краснопільське бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора