Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Запитували - відповідаємо!

Дата: 20.09.2022 09:42
Кількість переглядів: 829

                              

До системи безоплатної правової допомоги надходять запитання щодо відповідальності за незаконне використання гуманітарної допомоги.

03 квітня 2022 року набрав чинності Закон України від 24 березня 2022 року № 2155-ХІ "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне використання гуманітарної допомоги", який передбачає притягнення винної особи до кримінальної відповідальності за незаконне використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги.

Так  Кримінальний кодекс України  доповнений статтею 201-2, згідно з якою  продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном, з метою отримання прибутку, вчинені у значному розмірі, - караються штрафом від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до чотирьох років. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі, -караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, або під час надзвичайного або воєнного стану, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

 Під гуманітарною допомогою, благодійними пожертвами та безоплатною допомогою слід розуміти поняття, визначені Законом України "Про гуманітарну допомогу" та Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації".

 Дії, передбачені вказаною статтею, вважаються вчиненими:

- у значному розмірі, якщо загальна вартість такої гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги у триста п’ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян;

- у великому розмірі - якщо загальна вартість товарів, безоплатної допомоги або грошової допомоги у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян;

-у особливо великому розмірі - якщо загальна вартість товарів, безоплатної допомоги або грошової допомоги у три тисячі і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян".

 

 

 

 

 

                              Деякі питання кримінальної відповідальності

    Кримінальні правопорушення, зазначені в Кримінальному кодексі України,  поділяються на кримінальні проступки і злочини. Після внесення змін до ККУ було виключено поняття злочин середньої тяжкості, а всі злочини, які раніше так класифікувалися, вважаються нетяжкими.

Кримінальні правопорушення в ККУ поділяються на:

  • кримінальні проступки (основне покарання не пов’язане з позбавленням волі, а штраф не перевищує 3 000 нмдг);
  • злочини невеликої тяжкості (основне покарання — до 5 років позбавлення волі або штраф до 10 000 нмдг);
  • тяжкі злочини (основне покарання — до 10 років позбавлення волі або штраф до 25 000 нмдг);
  • особливо тяжкі злочин (основне покарання — понад 10 років позбавлення волі або штраф понад 25 000 нмдг).

      ( ст. 12 ККУ)

Неоподатковуваний мінімум доходів громадян, вказаний в диспозиції норм для настання адміністративної і кримінальної відповідальності, встановлюється не в розмірі 17 грн, а на рівні податкової соціальної пільги - 1/2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня поточного року (відповідно до п. 5 р. XX Податкового кодексу).

Оскільки з 1 січня 2022 року прожитковий мінімум для працездатної особи з розрахунку на місяць склав 2481 грн, то в 2022 році для норм адміністративного та кримінального законодавства у частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень  застосовується неоподатковуваний мінімум в розмірі 1240,50 грн.

Тобто, у 2022 році кримінальна відповідальність за вчинення деяких кримінальних правопорушень( наприклад – крадіжка) настає, якщо  вартість викраденого майна перевищить 248 грн., якщо менше - настає адміністративна відповідальність.

Слід зазначити щодо розміру штрафних санкцій за вчинення кримінальних правопорушень, то в цьому випадку кратність розраховується з неоподатковуваного мінімуму доходів громадян ( нмдг) , визначений  у розмірі 17 грн.

Отримати консультації та роз’яснення з правових питань можна зателефонувавши за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні), або звернувшись:

- до сектору «Краснопільське  бюро правової допомоги» з 8.00 год. до 17.00 год. з понеділка по п’ятницю, або за телефоном: (05459) 7-11-24.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора