Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Деякі питання кримінальної відповідальності

Дата: 20.09.2022 09:40
Кількість переглядів: 746

                             

    Кримінальні правопорушення, зазначені в Кримінальному кодексі України,  поділяються на кримінальні проступки і злочини. Після внесення змін до ККУ було виключено поняття злочин середньої тяжкості, а всі злочини, які раніше так класифікувалися, вважаються нетяжкими.

Кримінальні правопорушення в ККУ поділяються на:

  • кримінальні проступки (основне покарання не пов’язане з позбавленням волі, а штраф не перевищує 3 000 нмдг);
  • злочини невеликої тяжкості (основне покарання — до 5 років позбавлення волі або штраф до 10 000 нмдг);
  • тяжкі злочини (основне покарання — до 10 років позбавлення волі або штраф до 25 000 нмдг);
  • особливо тяжкі злочин (основне покарання — понад 10 років позбавлення волі або штраф понад 25 000 нмдг).

      ( ст. 12 ККУ)

Неоподатковуваний мінімум доходів громадян, вказаний в диспозиції норм для настання адміністративної і кримінальної відповідальності, встановлюється не в розмірі 17 грн, а на рівні податкової соціальної пільги - 1/2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня поточного року (відповідно до п. 5 р. XX Податкового кодексу).

Оскільки з 1 січня 2022 року прожитковий мінімум для працездатної особи з розрахунку на місяць склав 2481 грн, то в 2022 році для норм адміністративного та кримінального законодавства у частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень  застосовується неоподатковуваний мінімум в розмірі 1240,50 грн.

Тобто, у 2022 році кримінальна відповідальність за вчинення деяких кримінальних правопорушень( наприклад – крадіжка) настає, якщо  вартість викраденого майна перевищить 248 грн., якщо менше - настає адміністративна відповідальність.

Слід зазначити щодо розміру штрафних санкцій за вчинення кримінальних правопорушень, то в цьому випадку кратність розраховується з неоподатковуваного мінімуму доходів громадян ( нмдг) , визначений  у розмірі 17 грн.

Отримати консультації та роз’яснення з правових питань можна зателефонувавши за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні), або звернувшись:

- до сектору «Краснопільське  бюро правової допомоги» з 8.00 год. до 17.00 год. з понеділка по п’ятницю, або за телефоном: (05459) 7-11-24.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора