Поради споживачам: як вберегтися від підробок купуючи насіння
Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області нагадує, що до вибору насіння овочевих та баштанних культур треба віднестись відповідально, щоб уникнути ризику придбання неякісного насіння.
Рекомендуємо дотримуватися наступних порад.
Купувати насіння лише в спеціалізованих магазинах, адже у разі придбання неякісного насіння до продавця можна виставити претензії та відстояти свої права. Не купуйте насіння на ринках з «рук», в продуктових магазинах, на «розпродажах» насіння, тощо.
Попросити продавця пред’явити документи на насіння. Згідно Закону України «Про насіння і садивний матеріал» основним документом, що підтверджують якість насіння, є «Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння» та «Сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння». На їх основі реалізаторам виписують «Довідку про сортові та посівні якості насіння», яка передбачена ДСТУ 6006:2008. В ній вказані відомості про культуру, сорт, схожість, чистоту, вологість, дата перевірки та строк чинності підтверджувальних документів. Довідка повинна знаходитися за місцем здійснення торгівлі та надаватись покупцеві за його вимогою.
Уважно роздивитись упаковку. На ній має бути вказано: країна походження; підприємство (в т.ч. адреса), де насіння розфасовано; назва культури та сорту (або гібриду); кількість насінин в упаковці або їх маса; номер насіннєвої партії, рік врожаю; поради щодо вирощування. Зазначені показники можуть наноситись на упаковку безпосередньо або методом механічного чи ручного штампування. На упаковці з протруєним насінням обов’язково повинно бути нанесено попереджувальний напис «Протруєно». Якщо насіння покрито оболонками, то на упаковці має бути напис «інкрустоване», «дражоване» чи «гранульоване». Інформація на пакеті на партію насіння повинна співпадати з інформацією в «Довідці про сортові та посівні якості насіння».
Нагадуємо, що відповідно до чинного законодавства, вся інформація на пакуванні насіння повинна наноситись українською мовою.
Також слід пам’ятати, що термін дії документів на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів щодо посівних якостей становить 12 місяців, а на упаковане в герметичну тару – 24 місяці. Після купівлі збережіть квитанцію та упаковку з неушкодженим маркуванням. Якщо насіння виявиться несхожим або не відповідатиме заявленим властивостям, ви зможете звернутися щодо захисту ваших прав та інтересів до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області (м. Суми, вул. Гамалія, 25).
Тож відповідально віднесіться до вибору насіння і майбутній урожай обов’язково порадує вас.
ЗЕЛЕНІ КУЛІ НА ДЕРЕВАХ
Омела – вічнозелена рослина-напівпаразит. Це рослина з тонкими гілочками, вузькими парними листочками і жовтувато-білими ягодами. Омела вкорінюється високо в гілках старих дерев, де розростається в кущики кулеподібної форми. Вологу і поживні речовини омела забирає з середини дерева, на якому росте, запускаючи свої корені глибоко під кору «господаря». Омела «заселяється» переважно на старих яблунях, однак її можна побачити і на інших деревах: на глоду, тополях, липах, каштанах, горобині, березі, акації, дубі й навіть на деяких хвойних породах.
Взимку, коли фактично повністю облітає листя з листяних дерев, на верхівках їх оголених крон стають добре помітні кущики омели.
Ця рослина успішно захоплює все нові і нові території, розширює коло рослин-господарів. Дерева від омели помітно страждають, деревина втрачає міцність, стає крихкою. Ураження дерев омелою знижує їх довговічність, а ландшафти втрачають декоративність.
Вічнозелена омела є дуже живучою, її вік сягає 15 років. Ягоди і насіння омели приклеюються до гілок за допомогою особливої клейкої речовини висцини.
Розповсюджувачами омели є птахи. Омела надає їм цілорічні густі гіллясті листяні притулки, восени і взимку - корм. Поїдаючи клейкі за консистенцією ягоди, що містять кісточки, птахи чистять дзьоб, витираючи його по гілках дерев, частіше на верхніх, де зручно сидіти. Кісточка, приклеївшись до гілки, за наявності вологи з часом починає проростати. Зважаючи на значну міграцію птахів, зараження відбувається на великій території за короткий проміжок часу.
Проста обрізка та видалення кущів омели не дасть значного результату. На даний момент існує лише один ефективний метод – повне видалення омели та уражених частин дерева. Види санітарної обрізки будуть відрізнятися в залежності від масштабів ураження. Якщо не проводити повне видалення уражених частин, новий кущ виросте через два-три місяці.
Якщо кількість уражених омелою гілок не перевищує 30%, в таких випадках достатньо видалити уражені гілки до місця їх розгалуження або доки не буде видалена та частина дерева, в серцевину якої проникло коріння паразита. Після такої обрізки крона дерева повинна бути менш симетричною, аби уникнути різкої зміни навантажень на корінну систему через вітри та опади. Коли на дереві уражена велика кількість гілок, але стовбур цілий, найефективнішим методом санітарної обробки є видалення всієї крони.
При масовому ураженні гілок та стовбура доцільно провести повне видалення дерева. В іншому випадку воно або всохне, або стане аварійним.
Слід відмітити, що уражені омелою гілки та частини стовбура дерева, які будуть обрізані, слід спалити або вивезти для наступного спалення у спеціальні місця. Ні в якому разі не можна залишати уражені гілки висихати – омела дуже довго зберігає свою життєздатність, а це може стати причиною повторного зараження.
©Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області