Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРО РОЛЬ ВІДНОВНОГО ПРАВОСУДДЯ У ЖИТТІ НЕПОВНОЛІТНЬОГО, ЯКИЙ ВЧИНИВ КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ, ЯК ШАНС НЕ СТАТИ ЗАСУДЖЕНИМ В ЮНОМУ ВІЦІ, ГОВОРИЛИ ПІД ЧАС ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕСІДИ З ГРОМАДЯНАМИ КЕРІВНИКИ РАЙОННОГО СЕКТОРУ ПРОБАЦІЇ ТА БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПО

Дата: 16.12.2021 10:55
Кількість переглядів: 1056

Фото без опису

15 грудня 2021 року в приміщенні Сумського районного сектору № 2 керівник Краснопільського бюро правової допомоги Сергій Куцеренко спільно з начальником сектору Людмилою Подолякою та особами, які перебувають на обліку обговорили деякі питання  відновного правосуддя щодо неповнолітніх осіб, які вчинили кримінальне правопорушення.

Як відомо, у  2019 року в Україні успішно реалізовується пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» . У межах цієї програми за умов вчинення неповнолітньою особою вперше кримінального проступку або необережного нетяжкого злочину, наявності потерпілого, визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення та надання згоди неповнолітньою особою та потерпілим на участь у програмі, неповнолітню особу можуть звільнити від кримінальної відповідальності на підставі статей 45, 46, 48 Кримінального кодексу України або закрити кримінальне провадження на підставі частини четвертої статті 56, пункту 7 частини першої статті 284 Кримінального процесуального кодексу України. Під час програми неповнолітній та потерпілий беруть участь у медіації, внаслідок якої укладається угода.

Основна мета Програми – максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу та ресоціалізація їх у суспільне життя.

Програма застосовується за чотирьох умов:

  • є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;
  • неповнолітній визнає факт вчинення ним кримінального правопорушення;
  • і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у Програмі.

Схематично Програма реалізується так:

  1. Прокурор пропонує неповнолітньому, його законному представнику та потерпілому взяти участь у Програмі.
  2. Якщо сторони згодні, то інформація передається до координатора Програми – регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
  3. Регіональний центр у відповідній області приймає рішення про застосування Програми та видає відповідне доручення для проведення медіації посереднику – медіатору. Посередниками у цьому процесі виступають адвокати, які включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, та пройшли навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі».
  4. Медіатор надає можливість сторонам дійти згоди щодо умов угоди про застосування Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.
  5. Для визначення заходів, що можуть бути передбачені в угоді, а також консультативної підтримки щодо їх обрання стосовно конкретного неповнолітнього залучаються психологи, фахівці Центру пробації, інших установ та організацій, діяльність яких спрямована, зокрема, на розвиток особистості неповнолітніх, їх ресоціалізацію. Ресоціалізація означає свідоме відновлення неповнолітнього в соціальному статусі повноправного члена суспільства. Ресоціалізація є одним із головних засобів боротьби з рецидивами злочинів. Заходи з ресоціалізації можуть передбачати, зокрема, тренінгові зайняття, відвідування гуртків, громадські роботи, волонтерську діяльність тощо.
  6. Результати участі у Програмі враховуються судом під час прийняття рішення про наявність підстав для звільнення від кримінальної відповідальності.

 

З Текстом Програми можна ознайомитися  за посиланням : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0087-19#

 

Правову підтримку у вирішенні спірних питань Ви можете отримати , звернувшись за безоплатною правової допомогою до :

Сумський місцевий центр –

4000, м. Суми, вул. Петропавлівська,108 телефон: 066-771-32-61, тТелефон: 098-380-69-38

Email: sumy1.sumy@legalaid.sm.ua

Краснопільське бюро правової допомоги -

42400, смт. Краснопілля, вул. Перемоги, 2. тел.(05459) 7-11-24, (05459) 7-11-74

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103 (Цілодобово, у межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.

 

Краснопільське бюро правової допомоги

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора