Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

2 грудня- Міжнародний день боротьби з рабством

Дата: 07.12.2021 17:06
Кількість переглядів: 1085

Фото без опису

Сучасне рабство: різновиди торгівлі людьми

 

До основних різновидів торгівлі людьми належать:

Торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації:

Від цього злочину найбільше страждають молоді жінки, неповнолітні дівчата, а часом і діти (саме вони становлять головну групу ризику). Злочинці отримують надприбутки саме від використання жінок та дівчат на глобальному ринку сексуальних послуг.

Торгівля людьми з метою трудової експлуатації:

Торгівля людиною з метою експлуатації її праці залишається актуальною проблемою для громадян України. Протягом останніх років проблему зафіксовано як на теренах самої України без перетину кордонів, так і в країнах призначення, серед яких Росія, Чехія, Польща, Італія, Португалія та інші.

По допомогу звернулись потерпілі, які вивозилися, перепродувалися та експлуатувалися у таких сферах, як будівництво, каменоломні, лісоповали, прокладання залізничних колій, сільське господарство, нелегальний вилов риби, підпільні майстерні з пошиття одягу та переробка харчової продукції.

Водночас в Україні фіксувалися випадки торгівлі людьми з метою експлуатації у вуличній торгівлі , підпільних майстернях  з пошиття легкого літнього одягу (спортивні футболки, що швидко збувалися на місцевих базарах).                                                                                                              Торгівля людьми з метою використання у жебракуванні:

Від цієї проблеми найбільше страждають діти, інваліди та люди старшого віку.

Торгівля людьми з метою використання у виготовленні порнопродукції:

Виготовлення на території України та направлення через канали Інтернету порнографічної продукції в країни, які мають на неї попит, приносить злочинними угрупуванням неабиякий прибуток. Особливо це стосується дитячої порнографії, від чого страждають діти різного віку і різної статі. В Україні було викрито цілий ряд так званих фотостудій, які використовували дітей для своїх злочинних намірів.

Торгівля людьми з метою вилучення органів:

З розвитком медичних наук зростає попит на трансплантацію органів людини. Серед відомих випадків торгівлі людськими органами торгівля нирками найпоширеніша, оскільки на них існує високий попит (трансплантувати нирку простіше порівняно з іншими людськими органами). Серед основних стримуючих факторів збільшення кількості таких злочинів фахівці називають складні медичні процедури та потребу в лікарях високої кваліфікації.

Для України особливо актуальними є трудова та сексуальна експлуатація. Але останнім часом все більшого поширення набуває торгівля дітьми, торгівля людьми з метою використання у порнобізнесі та жебрацтві.

Стосовно трудової експлуатації, то постраждалі зазвичай працюють на надзвичайно важких роботах із порушенням техніки безпеки праці: робота у сільському господарстві, на будівництві, у промисловості по 16-18 годин на добу, без вихідних, без засобів захисту, у поганих соціально-побутових умовах. Часто такі особи повністю ізольовані. Нерідко потерпілі проживають у підвалах нелегального підприємства, що постійно охороняється, в антисанітарних умовах, без належного харчування та без будь-яких контактів поза межами робочого місця.

При трудовій експлуатації на початку роботи постраждалим, як правило, обіцяють заробітну плату після завершення певного обсягу роботи чи певного терміну роботи. Крім того, у постраждалих відбирають паспорт, інші документи начебто для „проведення їхньої легалізації”. Але й після завершення запропонованого обсягу чи терміну роботи заробітну плату не виплачують. Будь-який опір робітника жорстоко карається побоями, обмеженнями у пересуванні, голодом, залякуваннями.

В Україні також часто говорять про поняття зовнішньої (з перетином державного кордону) та внутрішньої (без перетину державного кордону) торгівлі людьми. Однак такі поняття не закріплені законодавчо, і торгівлею людьми вважається злочин, скоєний як при перетині державного кордону, так і без цього, що не є його визначальною характеристикою.

Рекомендації для українців, що шукають роботу за кордоном.

      Золоті гори, які обіцяє роботодавець, мають одразу насторожити. Не висуваючи до найманого працівника ніяких вимог, окрім загальної адекватності та порядності, фірма пропонує заробітну плату до трьох тисяч доларів? Та ще й вимушена шукати працівників за кордоном? Є про що задуматися.Утім, злочинці часто враховують це і пропонують загалом не захмарні умови.

     Реклама фірми, що шукає співробітників, має відповідати вимогам законодавства України і включати назву організації, її адресу, номер ліцензії. Усі ці дані варто перевірити.  Вказаної  адреси  може просто не існувати або там буде розташовано щось інше. Треба, однак, враховувати, що ліцензія може бути видана на підставну особу або фірму-посередника.

    Не поспішайте давати хоч кому свої документи. Саме так потрапили в халепу більшість жертв російських вербувальників. Навіть коли хлопці розуміли, що їм доведеться працювати наркокур’ерами і відмовлялися від роботи, злочинці шантажували їх тим, що точно знають, де живуть їхні рідні.

    Дивно, коли вимагають погодитися на роботу якнайшвидше – мовляв, охочих до праці безліч.  Якщо це так, навіщо ж фірма шукає працівників по райцентрах сусідньої держави?  Потенційній жертві просто не дають часу на виважене міркування.

     Не варто йти на співбесіду, не попередивши нікого з рідних або друзів. Навпаки, варто взяти когось із собою. Адже злочинці обробляють професійно, із застосуванням різноманітних психологічних технік. При свідках це зробити важче.

      Не потрапляйте у боргову залежність від роботодавця. Залізничні квитки, житло, телефонний зв’язок, гроші на перші дні перебування в іншій державі – все це отримували люди, які потім опинилися у рабстві. Всі проїзні документи, питання з візами варто вирішувати самотужки, не покладаючись виключно на фірму, яка пропонує вам роботу.

І, основне, перед укладанням трудового договору за кордоном варто порадитися з юристом.

КУ "ЦНСП Миропільської сільської ради"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора