Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про проблеми насильства онлайн

Дата: 06.12.2021 14:07
Кількість переглядів: 708

Фото без опису

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок. Особливо гостро сьогодні в нашому суспільстві стоїть проблема насильства над дітьми. І якщо про фізичне насильство в родині, навчальному закладі інформації більш-менш достатньо, то проблеми насильства онлайн щодо дітей є майже невідомою. Зважаючи на те, що 2020 та 2021 роки внесли  корективи в наше життя- діти в силу певних обставин почали все більше проводити часу онлайн. Інтернет надає дітям безліч можливостей, але таку ж безліч можливостей він надає і злочинцям. Які ж загрози можуть чекати на дитину онлайн?

      Кібербулінг- це цькування із застосуванням цифрових технологій. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями, ігрових платформах і мобільних телефонах.

      Кібергрумінг- це процес комунікації із дитиною в Інтернеті, під час якого злочинці налагоджують довірливі стосунки з дитиною з метою сексуального насильства над нею у реальному житті чи онлайн. Вони можуть змушувати дітей виконувати певні сексуальні дії перед камерою. Злочинці свідомо будують своє спілкування з дитиною так, аби викликати в неї теплі почуття та довіру, показати що вона унікальна. Вони можуть прикидатися однолітками дитини , пропонувати роботу моделлю, дарувати подарунки тощо.

      Сексторшен- налагодження довірливих стосунків із дитиною в Інтернеті з метою отримання приватних матеріалів, шантажування та вимагання додаткових матеріалів або грошей.

      Секстинг- це надсилання інтимних фото чи відео з використанням сучасних засобів зв’язку. Матеріали подібних переписок можуть бути оприлюднені, що часто призводить до кібергбулінгу чи цькування дитини у школі.

Що робити батькам, щоб спілкування дітей було безпечним? Ось декілька порад спеціалістів:

-налагодити довірливі стосунки та більш часу проводити разом;

-роз’яснити дитині можливі ризики, домовитись про заборону надсилання фото;

-пояснити дитині, що в мережі люди не завжди ті, за кого себе видають;

-роз’яснити, що все, що потрапило в онлайн-простір уже ніколи не буде таємницею.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора