Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Бажаєте допомогти дітям? Проявіть рішучість – зробіть спробу. Дізнайтесь, що може сім’я патронатного вихователя

Дата: 19.11.2021 14:00
Кількість переглядів: 831

Фото без опису

Розвиток та удосконалення системи сімейного влаштування дітей?сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є одним із пріоритетних напрямів соціальної політики України. В Україні запроваджується нова альтергнативна форма сімейного влаштування - родина патронатного вихователя. Це соціальна послуга, що дасть змогу якнайкраще врахувати інтереси дітей, які залишилися без батьківського піклування. Влаштованим під патронат дітям забезпечується індивідуальний підхід та цілодобова увага патронатного вихователя.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та соціально-психологічна реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. 

Патронатний вихователь –  людина, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду та виховання дитини, чиї батьки опинилися у складних життєвих обставинах.

Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, у якій за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальне навчання, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Дитина у такій сім’ї не повинна перебувати більше трьох місяців. Тобто, це може бути два місяці або три тижні, але не більше трьох місяців. Якщо за ці три місяці дитина не повертається у свою сім’ю, до біологічних батьків, за рішенням комісії із захисту прав дитини, цей термін може бути продовжений ще на три місяці. Протягом цих півроку ведеться пошук або прийомної сім’ї, або усиновлювачів чи опікунів. Різниця між створенням прийомної сім’ї та патронатної -  в тому, що, наприклад, прийомну сім’ю може створити одна особа, а от вимоги саме до патронату – має бути обов’язково 2 спільно проживаючих члена родини.

Вимоги для створення патронатної родини детально прописані у відповідному Законі України. Претенденти повинні мати позитивний досвід виховання дітей, мова йде не тільки про виховання власних дітей, а й про інших. Наприклад, робота в садочку чи у школі, громадська робота, тощо. Крім того, беручи на себе обов’язки патронату, вихователь повинен мати відповідні житлові умови для соціально-психологічної реабілітації дитини, яку бере під свій патронат. Важливою умовою є те, що один із подружжя, саме той, хто буде виконувати обов’язки патронатного вихователя, має бути безробітним. Тобто, людина не має ніде працювати, щоб цілком і повністю надавати послуги патронату. Щодо вікових обмежень, то патронатним вихователем не може стати особа пенсійного віку                                           Розмір грошового забезпечення у період перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя становить на місяць п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб, на теперішній час складає 11 895 грн. Також на кожну дитину, влаштовану у патронатну родину, буде надаватися соціальна допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів. Розмір допомоги залежить від віку дітей.

Все, що ми робимо, ми робимо для того, аби кожна дитина отримала шанс на щасливе майбутнє в родині.  Сім'я є природним середовищем  дитини, джерелом її матеріальної та емоційної підтримки, засобом збереження і передання культурних цінностей.  

Ми активно шукаємо кандидатів для створення патронатних родин. Бажаючим претендентам потрібно звертатись у Комунальну установу «Центр надання соціальних послуг Миропільської сільської ради» за адресою с.Запсілля, вул.Сумська 10.

Бажаєте допомогти дітям? Проявіть рішучість – зробіть спробу. Дізнайтесь, що може сім’я патронатного вихователя. Звертайтесь за телефонами 0508681726                                            Доброта і любов – головне, чого потребують діти – наше майбутнє! Нехай кожна дитини має щасливу родину!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора