Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Правове консультування та правопросвітницький захід для суб’єктів пробації

Дата: 20.04.2021 14:56
Кількість переглядів: 4435

Фото без опису

Фото без опису

Правове консультування та правопросвітницький захід для суб’єктів пробації проведений  представником Краснопільського районного сектору з питань пробації спільно з керівником Краснопільського бюро правової допомоги Сергієм Куцеренко. 

Особи, які перебувають на обліку в Краснопільському районному секторі філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області мали можливість ознайомитися з питанням переходу права на оренду земельної ділянки при засудженні особи до позбавлення волі та з інших підстав.

Юрист пояснив поняття оренди землі, договору оренди землі, назвав нормативно-правові акти, які регулюють правові відносини сторін договору та акцентував увагу на порядку переходу права на оренду земельної ділянки.

 

Довідково! Оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Правові відносини сторін договору, тобто орендодавця та орендаря, регулюються Законом України «Про оренду землі», Цивільним кодексом України та Земельним кодексом України.

Порядок переходу права на оренду земельної ділянки від орендаря до спадкоємців передбачений статтею 7 Закону України «Про оренду землі».

Так, в порядку спадкування право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи-орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди, до спадкоємців, а в разі їх відмови чи відсутності таких спадкоємців - до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем і виявили бажання стати орендарями в разі, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України та цього Закону.

У разі засудження фізичної особи-орендаря до позбавлення волі або обмеження його дієздатності за рішенням суду право на оренду земельної ділянки переходить до одного з членів його сім’ї, який виявив бажання і може відповідно до закону стати орендарем, а в разі його відмови або відсутності таких - до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем, за їх згодою, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України та цього Закону.

До особи, якій перейшло право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці, також переходить право оренди на цю земельну ділянку. Договором, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, припиняється договір оренди земельної ділянки в частині оренди попереднім орендарем земельної ділянки, на якій розташований такий житловий будинок, будівля або споруда.

Краснопільський РС з питань пробації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора