Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Прийшов час надати декларацію

Дата: 15.02.2021 13:30
Кількість переглядів: 4246

Прийшов час надати декларацію

 

В Краснопільській  державній  податковій  інспекції  ГУ  ДПС  у  Сумській  області інформують, що з початку 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2020 року.

Звертаємо увагу, що платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація):

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

У разі надсилання декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації,  а при поданні податкової декларації в електронній формі - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в Електронному кабінеті, який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:

- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;  успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;

- доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді  основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також інвестиційних доходів;

- іноземного доходу;

- та в інших передбачених Кодексом випадках.

Термін подання декларації за звітний (податковий) 2020 рік до 1 травня 2021 року.

                        Декларування — 2021:  оподатковуємо іноземні доходи

В Краснопільській державній податковій інспекції ГУ ДПС у Сумській області повідомляють, що відповідно до п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) встановлено: якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) — отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — Декларація), та оподатковується за ставкою 18% ( п. 167.1 ст. 167 ПКУ).

Доречно врахувати, що якщо у відповідності до  норм міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник ПДФО може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у Декларації.

У разі відсутності у платника ПДФО підтвердних документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до ст. 13 ПКУ, такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання Декларації до 31 грудня року, що настає за звітним. У разі неподання в установлений строк Декларації платник податків несе відповідальність, встановлену ПКУ та іншими законами.

В інспекції акцентують увагу, що сума податку з іноземного доходу платника ПДФО — резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника ПДФО відповідно до законодавства України.

                                  Інтернет послуги без використання РРО

В Краснопільській державній податковій інспекції ГУ ДПС у Сумській області інформують, що Законом України від 01.12.2020 № 1017-IХ «Про внесення змін до податкового кодексу України та інших Законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій ВР України» внесено зміни до Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265/95-ВР).

Законодавчі зміни вступили в дію з 1 січня 2021 року, згідно яких у ст. 9 «Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються» доповнено п. 14 такого змісту: «при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів».

З врахуванням внесених змін до ст. 9 Закону № 265/95-ВР реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Таким чином, якщо споживач використовуючи мережу Інтернет, замовляє послуги і розрахунки за них здійснює виключно із застосуванням електронного платіжного засобу та платіжних систем (LigPay, Portmone, EasyPay, PayPong, Ipay.ua, City24, Приват24), то такі операції здійснюються без застосування РРО надавачем послуг.

           Способи подання податкової декларації про майновий стан і доходи

В Краснопільській державній податковій інспекції ГУ ДПС у Сумській області повідомляють,  що  податкова декларація про майновий стан і доходи, відповідно до п. 49.3 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ),  подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси за вибором в один із таких способів:

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. В цьому випадку  платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації (п. 49.5 ст. 49 ПКУ);

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу. Платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк (п. 49.5 ст. 49 ПКУ).

При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом «Електронний кабінет».

Для подання податкової декларації в електронній формі необхідно:

1. Отримати кваліфікований електронний підпис у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг; 

2. Авторизуватися за допомогою особистого кваліфікованого електронного підпису;

3. Отримати відомості про отримані  доходи  з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;

4. Після отримання відповіді  від  ДПС  у  розділі  «вхідні/вихідні документи», перейти до заповнення Декларації про майновий стан і доходи.

 

 

 

 

                         У яких випадках використання РРО відкладено?

В Краснопільській державній податковій інспекції ГУ ДПС у Сумській області повідомляє, що Законом України від 01.12.2020 № 1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» (далі – Закон 1017-ІХ) відкладено до 1 січня 2022 року обов'язкове застосування РРО та/або ПРРО для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку II–IV груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Законом 1017-ІХ скорочено раніше запропонований перелік таких ризикованих видів діяльності та визначино наступні:

• реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

• реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

• реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

 

 

 

 

Начальник Краснопільській ДПІ                                                                         Володимир ГУЛИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора