Миропільська громада
Сумська область, Сумський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Містичний Хеллоуїн

Дата: 01.11.2018 16:27
Кількість переглядів: 956

       

         Осінь сповнена чудес! От і в Малій Рибиці вирішили сворити таке чудо і вперше провели свято Хеллоуїна! В нашій країні це свято тільки зароджується, але шаленими темпами набирає обертів, адже люди прагнуть пізнати щось нове і цікаве! Це дуже дивне і не звичне свято, котре поєднує в собі  язичні заохочення і задобрювання злих духів та християнське поклоніння всім святим, звідки й пішла назва –«Канун вечора святих»

Взагалі, корінням це свято відходить в глибину віків, в до хистриянську епоху, коли землі Ірландії, Північної Франції і Англії населяли племена кельтів. Їх рік складався із двох частин-літа та зими. А перехід одного сезону в інший  починався по закінченню збору урожаю, що припадало на 31 жовтня і символізувало початком нового року. В цей період в свої володіння вступала зима.
За повір’ям древніх кельтів, в ніч з 31 жовтня на 1 листопада сонце відступало перед темрявою і саме в цю жахливу ніч відчинялися ворота між двома світами-нашим і потустороннім світом духів, померлих душ та різної нечисті. Вважалося, що саме в цю ніч в наш світ з легкістю могли проникати різні відьми, гобліни і душі померлих. Ці самі душі поверталися в наш світ в пошуках тіла,яким вони заволодіють на наступний рік. Звичайно ж, нікому не хотілося ставати здобиччю нечисті і люди винайшли декілька способів, щоб захистити себе. Найбільш популярнішим і  найефективнішим став спосіб ховатися за потворними масками. Вважалося, що той, хто буде найбільш схожим на нечисту силу, залишиться для її ока непоміченим, тим самим потусторонні приймуть його за свого.
Та ще незмінною традицією цього свята являється «ліхтар Джека». За легендою, це був звичайний фермер-пияка в Ірландії, що жив в достатку і ні в чому собі не відмовляв. Та жага до ще більших грошей і багатства не давали йому спокою. От, одного вечора, випиваючи в місцевій таверні, до Джека підійшов дивний мандрівник. Будучи надзвичайно хитрим, Джек впізнав у співрозмовнику Диявола, який волів забрати його душу. І,не сперечаючись, фермер погодився, але запропонував випити на останок і щоб розплатитися за випивку, переконав чорта перетворитися на монети. Той, не замислюючись виконав прохання і Джек хутко кинув монети до кишені, де лежав срібний хрестик. Таким чином, Джек заключив договір з Дияволом, випустивши його лише тоді, коли той пообіцяв йому ще 10 років безтурботного життя.

Коли Диявол знову прийшов до Джека, то вдруге був обдурений .Чоловік попросив нечисть зірвати яблуко із верхівки дерева. І коли чорт заліз високо на дерево, Джек вирізав хрест на стовбурі, тим самим залишивши Диявола в полоні.
Через рік Джек помирає. За свою жадібність, хитрість і брехню ворота Рая для цього чоловіка були зачинені. А коли той прийшов до воріт Пекла, Диявол лише посміхнувся і не допустив Джека у свої володіння. Тоді Джек попросив лише шматочок світла для себе і нечистий дав йому вуглинку із надр пекла. І чоловік зробив собі ліхтарик, помістивши вуглинку у гнилу ріпу, що завалялася в його кишені. Відтоді  неприкаянна душа Джека в очікуванні Судного дня була вимушена блукати по світу, освітлюючи собі шлях таким ліхтарем. Таким чином, традиція виготовлення ріпи-світильника пішла від кельтської традиції вирізання ліхтаря, який допомагав душам знайти шлях в чистилище.

В ті часи люди вважали, що душі померлих в канун Хеллоуїна покидали свої могили і людям потрібен був символ, що відлякував би заблудші душі. От вони, виходячи із легенди, вирізали із овочів ліхтарі і залишали їх на порозі своїх домівок. Люди вірили, що задобрюючи і направляючи духів в правильному напрямку, ті в свою чергу не зашкодять родині і урожаю.
В цей день ми як могли, наблизилися до традицій цього свята і залишилися просто в захваті! Адже кожен приміряв на собі зовсім новий і не стандартний образ, що став родзинкою вечора. А традиційна музика Хеллоуїна наповнювала приміщення містикою і мороком. І можна зробити висновок, що люди від малого до великого готові до нововведень та експериментів! Тож не будемо зупинятися, адже нам стільки всього  нового і цікавого  потрібно ще пізнати!

   

Директор Малорибицького СБК                 Крижна О.М.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора